Pella-Macedonia

Edessa

Almopia-Aridea

Pella-Giannitsa

Skydra

Sustainable Tourism Development - Pozar, Pella Macedonia Greece

Αξιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος, Μνημεία Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Δρ.Ευάγγελος Κυριακού, ειδικός διαχείρισης προορισμών και υπεύθυνος Τουρισμού της Έδεσσας ανέλυσε πόσο σημαντικό είναι τα θέματα της έγκυρης πληροφόρησης και της ισχυρής δυνατότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης να δημιουργεί τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάγκη για ενίσχυση των τμημάτων τουρισμού με εξειδικευμένο επιστημονικά προσωπικό ενώ παράλληλα ανέδειξε και την ανάγκη προσβασιμότητας με το άνοιγμα της συνοριακής πύλης βόρεια των Προμάχων που θα έδινε πρόσβαση στα «τυφλά σημεία» της Δυτικής και Ανατολικής Αλμωπίας με την κάθετη προς την Εγνατία Οδό και θα διευκόλυνε σημαντικά 600.000 επισκέπτες να γνωρίσουν την Ορεινή Πέλλα, το Καιμάκτσαλαν, τα Λουτρά Πόζαρ, την Έδεσσα με τους Καταρράκτες, την Αρχαία Εγνατία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους στην γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Πέλλα συμπλήρωσε ο Δρ.Ευάγγελος Κυριακού είναι ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα με χερσαία σύνορα χωρίς συνοριακή πύλη παρά την θεσμοθέτησή της μετά την συμφωνία των Πρεσπών. (TAS TV)

Steps of Ho Chi Minh - Edessa, Pella Macedonia Greece

Αξιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος, Μνημεία Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Δρ.Ευάγγελος Κυριακού, ειδικός διαχείρισης προορισμών και υπεύθυνος Τουρισμού της Έδεσσας παρουσιάζει "Τα Βήματα του Χο Τσι Μινχ" ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, ως στοιχείο μνήμης του Α'Παγκοσμίου Πολέμου και  αποτελεί πολύτιμο πόρο στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Ο βιώσιμος πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί ζωτικό μέρος των στρατηγικών περιφερειακής και μακροπεριφερειακής ανάπτυξης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πολιτισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη αλλά και καταλύτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.  "Τα Βήματα του Χο Τσι Μινχ" είναι μια σειρά αστικών, περιαστικών και ορεινών δασικών διαδρομών με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ιστορικό χαρακτήρα για επισκέπτες που θέλουν να μάθουν περπατώντας στη φύση της Ορεινής Πέλλας της Μακεδονίας του άλλοτε Μακεδονικού Μετώπου (ERT)

Steps of Ho Chi Minh in Greece 

Ασία. Η κόρη του Αρχαίου θεού του νερού και της θάλασσας του Ποσειδώνα. Από εκεί ήρθαν τα κεράσια της Έδεσσας και τα ροδάκινα της Πέλλας μετά από τις εκστρατείες του Μ.Αλεξάνδρου.  Από την Ασία ήρθε και ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Βιετνάμ, ο θρυλικός Χο Τσι Μινχ μαζί με άλλους Βιετναμέζους (Αναμίτες) μαζί με την πολυεθνική στρατιά της Ανατολής στην διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου (Χο Τσι Μινχ σημαίνει, ο Φωτισμένος). 

Είναι η περίοδος όπου την περιοχή πλημμυρίζουν Γάλλοι, Σέρβοι, Ρώσοι, Αγγλοι, Σκωτζέζοι, Αυστραλοί, Καναδοί, Νεοζηλανδοί, Αλγερινοί, Σενεγαλέζοι, Μαροκινοί, Ινδοί, Θιβετιανοί, Μαλγάσιοι, Ζουάβοι, Αναμίτες, Πακιστανοί, Αιγύπτιοι, Κούρκας, Σουδανοί, Αλβανοί, Μαυροβούνιοι, Ιταλοί, Πορτογάλοι,  & φυσικά Έλληνες. Απο την άλλη μεριά του Βουνού είναι οι Βούλγαροι και οι Γερμανοί. Η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο του κόσμου. 

Το στρατόπεδο της στρατιάς της Ανατολής όπως φαίνεται από τους Καταρράκτες (1) της Έδεσσας, τα παλιά Βοδενά, βρισκόνταν στο δρόμο προς την Σκύδρα το παλιό Βερτεκόπ (2).  Οι περισσότεροι στρατιώτες χρησιμοποιώντας κάρα που έσερναν βόδια ή με τα πόδια άλλοτε ακολου-θώντας τα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού (3) άλλοτε με το πιο σύγχρονο μέσο μεταφοράς της εποχής, το τραίνο κάνοντας την διαδρομή Θεσσαλονίκη, Βέροια, Νάουσα, Σκύδρα & Έδεσσα. Ακόμη και σήμερα ο σταθμός της πόλης (4) και η αρχιτεκτονική του βασίζεται στα ιστορικά κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα. Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτοι γάλλοι αξιωματικοί ανέβηκαν τον βράχο της πόλης (5) μέσα από το λιθόστρωτο του μεγάλου γκρεμού ένα δρομάκι που χωρίζει την αρχαία πόλη (6) με την καστροπολιτεία του Βαροσιού, το θεοφρούρητο κάστρο των Βοδενών(7).  

Από εκεί φαίνεται ο κάμπος με τις ανθισμένες κερασιές και πιο πίσω ο Όλυμπος, το ιερό βουνό των Θεών. Στην είσοδο της πόλης, οι παλιοί νερόμυλοι δίνουν με το δικό τους τρόπο την εικόνα που μετέφερε ο Χο Τσι Μινχ στον πρώτο Έλληνα δημοσιογράφο που έφτασε στο Βιετνάμ μέσα στην δίνη του πολέμου το 1965: «Είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών;».  ...............................

Ο Χο Τσι Μινχ, ο ‹μάγειρας› της Ιστορίας σύμφωνα με τον Β.Παπά, που θα ονειρευτεί κάτω από τα άστρα της Ελλάδας, στην γη της δικής του «Μασεντουάν» και στο ταξίδι πίσω στην «Σαλονίκ» και στη Γαλλία την αξία της ειρήνης, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. «Εμείς θα πει αργότερα, πολεμάμε όχι για το πόλεμο, αλλά πολεμάμε για την ειρήνη» 

(Απόσπασμα από την περιήγηση στην πόλη της Έδεσσας της πολιτιστικής διαδρομής "Στα Βήματα του Χο Τσι Μινχ" η οποία αποτελεί μέρος των διαδρομών Heroes Trails στην Έδεσσα & την Αλμωπία )